Jak zamezit chlórovému zápachu? Proč nás pálí u bazénu oči?

Příčinou je vázaný chlór. Velmi zjednodušeně a chemicky ne úplně přesně se vznik vázaného chlóru dá vysvětlit takto: chlór přidávaný do bazénu se snaží „rozbít“ všechny nečistoty, které voda obsahuje. Je-li v bazénu příliš velké množství nečistot, (pot, močovina) chlór je nestíhá „rozbíjet“ a nečistoty na sebe naváže. Tím vznikají vysoce dráždivé, zdraví škodlivé chloraminy, tedy zapáchající vázaný chlór.


Vázaný chlór odstraní CHLORACE DO BODU ZLOMU. Je nutné přidat až desetinásobné množství nového chlóru proti chlóru vázanému. Tím se nerovnováha mezi nečistotami a množstvím chlóru zvrhne ve prospěch dezinfekce, nově přidaný chlór „rozbije“ molekuly vázaného chlóru a po několika dnech, po vyprchání chlóru vlivem slunce a tepla, bude voda znovu v pořádku. Pro chloraci do bodu zlomu použijeme opět v měkké vodě CH Granulát 70%*, ve tvrdé vodě Chlórový granulát rychlorozpustný*.

Ještě lepší variantou pro odstranění chlóru z bazénu je použití přípravku Kyslíkový granulát* nebo přípravku Oxi Chlór šok granulát*. Přidává se pouze v pětinásobku množství vázaného chlóru a reaguje velmi rychle. Nevýhodou použití aktivního kyslíku je opět nepřesnost následného měření hladiny chlóru.

 

Přípravky označené hvězdičkou jsou biocidní. Používejte biocidy bezpečně, před použitím si vždy přečtěte etiketu a informace o výrobku.