Jak provést správně šokové ošetření vody? Proč je důležité?

Aby voda v bazénu vydržela přes celou sezónu křišťálově čistá, je třeba ji upravit již při jarním uvedením do provozu. Níže uvedený postup doporučujeme provést i v případě celkové výměny vody, protože voda ze studní i z veřejných zdrojů obsahuje látky, které v bazénové vodě nejsou žádoucí.


Krok 1 - příprava

Důkladně vyčistíme stěny bazénu. Nejčastější znečištění způsobuje vodní kámen, který uvolníme přípravkem Základní čistič nebo profesionálním přípravkem Compactal. Přípravek naneseme na plochu, necháme cca 10 minut působit a teprve poté čistíme. Čistící přípravky vždy potřebují čas, aby chemickou reakcí uvolnily nános znečištění.

Celou plochu, hlavně rohy a spáry ošetříme preventivním přípravkem zabraňujícím množení řas Algicid Standard* nebo Algicid Speciál*.

Po vyčištění bazénu zapojíme filtrační zařízení, případně vyměníme filtrační písek či filtrační vložku a dopustíme bazén vodou.

 

Krok 2 – úprava pH

Srovnáme pH do optimálního rozmezí 7,0 – 7,4 přípravky pH mínus tekutý, pH mínus granulát nebo naopak přípravkem pH plus granulát. Doporučujeme přeměřit alkalinitu vody.

 

Krok 3 – šokové ošetření vody

Chlórová varianta šokového ošetření: Pro měkkou vodu doporučujeme přípravek CH-Granulát 70%*. Ten obsahuje vysoké procento aktivního chlóru a velmi rychle vyprchává. Ve tvrdé vodě lépe účinkuje přípravek Chlórový granulát rychlorozpustný*, případně Chlórové tablety rychlorozpustné*. Tyto přípravky dobře fungují v jakékoli tvrdosti vody. Z bazénu ale vyprchávají pomaleji a je třeba déle počkat na ustálení optimální hladiny chlóru.

Speciální přípravek OXI Chlor Šok granulát* je extrémně účinný při ošetření problematické vody. Po použití nezůstává v bazénu vázaný chlór. Jeho nevýhodou je, že „mate“ testování vody, měření hodnoty chlóru je po použití Oxi chlór Šok granulátu* nepřesné.

Bezchlórová varianta šokového ošetření: komponent 1 použijeme Kyslíkový granulát* nebo Kyslíkové tablety 20 g – mini*. Komponent 2 je Aktivátor*, který spouští dezinfekční účinnost kyslíkové složky. Přípravky je nutné vždy používat společně dle návodu.

Přípravky označené hvězdičkou jsou biocidní. Používejte biocidy bezpečně, před použitím si vždy přečtěte etiketu a informace o výrobku.

 

Krok 3 – odstranění zákalu

Voda po přidání dezinfekčních prostředků zreaguje, začne „pracovat“. Může se zbarvit dle látek obsažených ve vodě. Bílý, mléčný zákal značí organické znečištění, tvrdou vodu nebo kombinaci obojího. Hnědý, průhledný vzhled vody bývá způsoben obsahem železa, zelený, průhledný zákal obsahem mědi. Zbarvení vody po šokové úpravě Vám pomůže identifikovat stav vody a naznačit, jakou chemii máte dále používat.

Po šokovém ošetření vody v odstupu několika hodin přidáme vločkovač. V případě silného zbarvení vody je nutné do úplného vyčištění hlídat čistotu filtračního zařízení a průběžně jej propírat.

 

Máte-li tvrdou vodu, přidejte do bazénu přípravek Calzestab Eisenex. Ten neutralizuje vodní kámen, a nedovolí jeho usazování. Přidávaná chemie pak na obsah vodního kamene v bazénu nereaguje a nezvyšuje se tak její spotřeba.

Do vody, která obsahuje kovy, přidáme přípravek Metal Magic, který umí kovy z vody odstranit. Účinnost můžeme zvýšit následným dodatečným přidáním tekutého vločkovače.